lauantai 31. tammikuuta 2015

15 pelillistä sovellusta lapsille

Harjoitteluni aikana pääsin opettamaan ja ohjaamaan hyvin paljon esi- ja alkuopetuksen oppilaita ja opettajia, sekä neuvomaan näille hyödyllisiä sovelluksia. Ajattelinkin koota tähän kirjoitukseen yhteenvetoa oppimispeleistä ja -sovelluksista, joihin tutustuimme. Osa on saatavilla vain AppStoresta, osa myös muista sovelluskaupoista. Kaikki esitellyt sovellukset ovat ilmaisia, mutta osa niiden toiminnoista on maksullisia. Olen kuitenkin keskittynyt ilmaisten osien esittelyyn.

Lolan matikkajuna
Lolan Matikkajuna on noin esikouluikäisille sopiva sovellus, jossa tutustutaan numeroihin ja esimerkiksi enemmän -käsitteeseen. Sovelluksen kieleksi voi valita suomen, jolloin puhutut sekä kirjalliset ohjeet tulevat suomeksi. Lolan Aakkosjuna on hyvin samankaltainen kuin matikkajuna, mutta nimensä mukaisesti siinä keskitytään kirjainten opetteluun. Tarkoituksena on esimerkiksi valita äännettä vastaava kirjain tai tunnistaa saman kirjaimen pieni ja iso muoto. Myös tämä sovellus sopii hyvin esikouluikäisille.

Molla ABC on puolestaan sovellus, jonka avulla voi harjoitella kirjainten ja numeroiden piirtämistä. Ohjelma antaa selkeät ohjeet, eikä hyväksy väärin kirjoitettua muotoa. Kirjaimet ja numerot piirretään omalla sormella. Tämä sovellus sopii erittäin hyvin esimerkiksi eskareille ja 1. luokkalaisille, jotka opettelevat kirjainten muotoja ja oikeita muodostustapoja.
Molla ABC
Manu ja Matti -sovellus tarjoaa mahdollisuuden harjoitella palapelien kokoamista, muistipeliä sekä sanapeliä. Pala- ja muistipeli soveltuvat hyvin esimerkiksi eskareille ja 1.-2. luokkalaisille, kun taas hirsipuu-tyyppinen sanapeli on hyödyllinen noin 3.-6. luokkalaisille. 

Kodable on sovellus, joka auttaa kehittämään ohjelmoinnissa vaadittua loogista ajattelukykyä.  Ensimmäiset tehtävät ovat helppoja, eskareille sopivia, mutta haastavammat sopivat hyvin myös noin 3. luokkalaisille. Ohjeet ovat kuvallisia, joten lukutaitoa ei välttämättä tarvita. Scratch on toinen hyvä sovellus ohjelmoinnin harjoittelemiseen. 


Math Fight
Todo Math soveltuu noin esikouluikäisille ja himpun sitä vanhemmille matematiikan opetteluun. Sovellus on englanninkielinen, mutta kuvalliset ohjeet ovat erittäin selkeät.

Matikkakunkku on suomenkielinen sovellus, jonka avulla voi harjoitella numeroita että laskemista. Ilmaisversiossa saatavilla ovat ainakin yhteen- ja vähennyslaskut. Helpoimmat tehtävät sopivat noin esikouluikäisille, hieman vaikeammat 1.-2. luokkalaisille.

Math Fight on hauska kaksintaistelupeli matematiikan opiskeluun. iPad jakautuu siten, että molemmille pelaajille avautuu omaan päätyyn laskutehtävä ja vaihtoehdot. Nopeampi oikein vastannut pelaaja saa pisteen, väärästä vastauksesta lähtee piste. Vaikeustasoa on mahdollista muuttaa, jolloin peli soveltuu hyvin 1.-6. luokkalaisille. Parhaimmillaan peli on silloin, kun pelaajien taitotaso on mahdollisimman lähellä toisiaan.Math Tables tarjoaa mahdollisuuden yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskujen opetteluun. Tämä on esittelemistäni matikkapeleistä ehdottomasti haastavin, ja se soveltuukin parhaiten noin 4.-6. luokkalaisille.

Puppet Pals HD -ohjelman avulla voi puolestaan luoda nukketeatteriesityksiä. Oppilaat voivat itse valita hahmot ja taustat, sekä liikutella ja vaihdella näitä mielensä mukaan. Esitykset äänineen ja liikkeineen on myös mahdollista tallentaa ja siirtää esimerkiksi tietokoneelle, josta niitä voi katsella myöhemmin vaikka koko luokan kanssa. Puppet Pals kehittää tarinankerrontaa ja se soveltuu eskareista lähtien kaikille alakouluikäisille.

Popplet Lite esittelyssä!
Sanajahti on sovellus, jossa pelaajan tulee etsiä pelilaudan kirjaimista muodostuvia sanoja. Wordament on toinen hyvin vastaava sovellus. Molemmissa on ideana, että löydetty sana piirretään sormella kirjaimia seuraten. Kutakin kirjainta voi käyttää vain kerran sanassa ja käytettyjen kirjainten tulee sijaita jollain tavalla vierekkäin. Myös Sanakunkku kuuluu vastaaviin sananmuodostuspeleihin.

Edellä esitellyt sovellukset ja oppimispelit ovat mielestäni tällä hetkellä erittäin hyviä sovelluksia eskareille ja 1.-6. luokkalaisille. Niitä voi käyttää joko opetuksessa tai kotona, mikäli talosta vain löytyy tablet-laite. Lisää hyödyllisiä sovelluksia löytyy vielä paljon, tässä oli vain pieni pintaraapaisu. Uusia sovelluksia myös julkaistaan jatkuvasti, joten sovellustarjontaa kannattaa tutkailla säännöllisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti