lauantai 10. tammikuuta 2015

Mikä sinusta tulee isona?

Sitä on kysytty meiltä kaikilta. "Mikä sinusta tulee isona?" 

"Päiväkodin ope, lastenhoitaja, ratsastaja, taitoluistelija, opettaja, kauppatäti." Nämä taisivat olla ensimmäisiä vastauksiani. Muistan, että toisella luokalla askartelimme vessapaperirullista hahmot, jotka kuvasivat haaveammattiamme. Askartelin pitkähiuksisen tytön, jolla oli jalassa taitoluistimet. Pidin tuolloin luistelusta ja ajattelin, että luistelija voisi olla mukava ammatti. Opettaja katsoi työtäni ja totesi: "Ethän sinä edes harrasta taitoluistelua. Ei sinusta voi tulla luistelijaa, ellet harrasta lajia ja harjoittele kovasti." Opettajan kommentti kiukutti minua, mutta ymmärsin kyllä pointin. Mielestäni taitoluistelijat olivat kauniita, ja tämä ammatti oli vain yksi haaveistani. Opettaja-hahmosta olisi tullut paljon rumempi: lyhyet hiukset, harmaa villapaita ja terveyssandaalit.

Myöhemmin vaihtoehtoina ovat pyörineet muun muassa lottovoittaja, biologi, matkaopas ja hammashoitaja, enemmän tai vähemmän tosissaan. Vanhoista toiveista opettaja ja lastentarhaopettaja pysyivät myös mukana. Näiden haaveiden pohjalta aloin lukion aikoihin tehdä valintoja opiskelujen suhteen. Useamman mutkan kautta päädyin lukemaan tietojenkäsittelytiedettä suuntautuen aineenopettajaksi. Sivuaineina minulla on opettajan pedagogisten opintojen lisäksi terveystieto ja kauppatieteet. Lisäksi ajattelin lukea kasvatustieteen perusopinnot, mikäli vain muiden opintojen ohella ehdin.

Minulla on tällä hetkellä menossa yliopisto-opintojen viides vuosi ja olen 24-vuotias. Ammattihaaveitani ovat viime aikoina olleet kouluttaja, opettaja ja ohjaaja. En kuitenkaan ole vielä yhtään varma siitä, mitä minusta tulee isona. Miten tuollaiseen kysymykseen voi osata vastata 8-vuotiaana, jos vastausta ei tiedä vielä 24-vuotiaanakaan? En kuitenkaan aio luovuttaa, päinvastoin.

Tähän blogiin ajattelin koota polkuani "isoksi". Tavoitteenani on kerätä opetusharjoitteluihin, muuhun opiskeluun ja töihin liittyviä kokemuksia, tapahtumia ja pohdintaa. Tervetuloa seuraamaan matkaani "isoksi"!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti