lauantai 24. tammikuuta 2015

Senioreita opettamassa

Esittelin tässä blogissa viikko sitten Opparin, jossa teen opintojeni ohella IT-neuvojan töitä. Nyt olisi vuorossa seuraavan työpaikkani esittely. Joensuun seudun kansalaisopisto on Joensuun seudun viiden kunnan oma paikallinen palvelu. Opetus- ja harrastetarjontaa on laidasta laitaan niin lapsille kuin iäkkäämmille, liikunnasta käsitöihin. Mitä minä sitten kansalaisopistolla oikein teen ja miten olen päätynyt sinne?

Senioreiden kanssa hymy on usein herkässä, syksy 2013
Syksyllä 2011 osallistuin Ainepedagogiikan perusteet -kurssille, joka sisältyi opettajan pedagogisiin opintoihin. Kurssin suoritustapana oli vierailu erityyppisiin oppilaitoksiin, näiden opetussuunnitelmiin tutustuminen sekä lopputyönä kurssin suunnittelu jollekin näistä oppilaitoksista. Vierailulla kansalaisopistolle olin hieman kipeä ja vierailun sisältö jäi melko hämäräksi, mutta mieleeni jäi selvästi yksi asia: kansalaisopistolla kaivattaisiin senioreiden sosiaalisen median kurssia, sillä aihealue on nykyisille opettajille uusi, eivätkä he uskalla tarttua siihen. Kun tuli aika tehdä kurssin lopputyö, muistin tämän asian ja suunnittelin kyseiseen tarpeeseen vastaavan kurssin. Oman kurssini opettaja arvioi kurssisuunnitelmani ja kehotti minua esittelemään sen kansalaisopiston tietotekniikkakurssien vastaavalle opettajalle. Arastelin hieman, mutta otin kuitenkin yhteyttä opistolle Terho Kontkaseen ja kävin esittelemässä suunnitelmani. Hän piti suunnitelmastani ja pienin muutoksin se otettiin mukaan kurssitarjontaan. Ensimmäinen senioreiden some-kurssi, Iloa Internetistä seniorille, pyörähti käyntiin syksyllä 2012. 

Jännitin aluksi erittäin paljon senioreiden opettamista, sillä minulla ei ollut vielä vastaavaa kokemusta. Pian kuitenkin huomasin, että pärjäsin erittäin hyvin, ja aloin rentoutua ja jopa nauttia opettamisesta. Senioritkin pitivät sekä kurssista että minusta opettajana, mikä antoi hurjasti itseluottamusta. Koska kurssi onnistui sen verran hyvin, pääsi se heti keväällä uudestaan kurssitarjottimelle ja lopulta jäi kurssitarjontaan kerran syksyllä, kerran keväällä.

Olen jokaisen some-kurssin alusssa kysynyt osallistujilta näiden toiveita kurssin sisällön suhteen ja sitä kautta valikoinut käsiteltäviä palveluja. Myös kurssilaisten taso on hieman vaikuttanut valittuihin palveluihin, sekä kuinka syvällisesti olemme niitä opiskelleet. Olenkin pyrkinyt räätälöimään jokaisen kurssin sen osallistujien näköiseksi. Olemme käsitelleet kursseilla ainakin seuraavia aiheita:
Kuvakaappaus kansalaisopiston lehdestä
Blogit
YouTube
Facebook
Twitter
Keskustelupalstat
Huuto.net
Tori.fi
Wikipedia
Skype
Googlen palvelut

Sosiaalisen median lisäksi olen suunnitellut ja toteuttanut keväällä 2014 senioreille kurssin liittyen verkkopankki- ja kansalaispalveluihin. Kurssin alussa kävimme läpi kaikkien yleisimpien pankkien verkkopankkien toiminnan. Kurssin loppupuoli sen sijaan keskittyi erilaisiin kansalaispalveluihin, kuten Verohallintoon, sähköisiin terveyspalveluihin, KELAan ja tietoturvaan. Kurssi oli senioreille erittäin hyödyllinen, mutta laajan ja hankalasti omaksuttavan sisällön vuoksi pitkä ja melko hinnakas. Kenties tästä syystä kurssi ei enää syksyllä kerännyt tarpeeksi osallistujia, ja omien kiireideni vuoksi päätin, etten tarjoa kurssia enää tänä keväänä. Sen toteutus taisi siis jäädä ainutkertaiseksi, mutta toisaalta tämänkin kurssin suunnittelu ja toteutus antoi minulle kokemusta ja varmuutta.

Seuraava senioreiden sosiaalisen median kurssi olisi tarkoitus järjestää tänä keväänä. Kurssin nimi on muuttunut ja kertoja hieman vähennetty, joten tällä kertaa sisältö jää hieman aiempaa suppeammaksi. Kurssin alussa jännittää aina hieman se, millaisia kurssilaiset ovat ja mitä he odottavat kurssilta. Kokemuksen perusteella odotan kuitenkin iloisia ja kiinnostuneita opiskelijoita, joiden kanssa on erittäin miellyttävää työskennellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti