perjantai 23. tammikuuta 2015

Vierailulla Viinijärven koululla

Kävimme tänään aamupäivällä vierailulla Viinijärven koululla. Kuten eilen kirjoitinkin, siellä järjestettiin tänään pajapäivät, jossa pajoja pitivät eri toimijat ja järjestöt. Bongasin koululla ainakin Jokipoikien, Jipon, Unicefin sekä Viinijärven Urheilijoiden väkeä, tosin suurin osa jäi varmasti vielä näkemättä. Meidän pajamme teemana oli tablet opetuksessa. Erikoisen tästä tapahtumasta teki se, että tällä kertaa meillä ei ollut iPadeja mukana, vaan käytimme koulun Samsung-minitabletteja. Laitteille ei ollut saatavilla kaikkia tuttuja iPadien sovelluksia, kuten esimerkiksi Puppet Palsia. Tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä opettaja oli keksinyt vaihtoehtoisia sovelluksia.

Taululle oli listattu erilaisia oppimispelejä
Pajassa oli tablettien lisäksi tarjolla mahdollisuus rakentaa unelmien koulu -teemaista lautapeliä tai pelata Ekapeliä. Lautapeli taisi jäädä melko vähälle käytölle, mutta Ekapeliä pelasivat aika monet. Olen aiemmin kuullut Ekapelistä, mutten koskaan kokeillut tai muuten tutustunut siihen tarkemmin. Nyt pajan yhteydessä pääsin testaamaan sitäkin. Vaikutti erittäin hyvältä ja mukaansatempaavalta oppimispeliltä. Ekapelille ei kuulemma vielä ole kehitetty tablet-versiota, se olisi kyllä suuri plussa.

Ekapelin pauloissa, kuvasta kiitos Henrille!
Paja sujui erittäin hyvin ja pajasta vastannut opettaja kiitteli kovasti vierailustamme. Myös meille paja oli hyödyllinen, sillä saimme useita vinkkejä toimivista opetuspeleistä. Joskus erilaiset laitteet ja käyttöjärjestelmät saattavat aiheuttaa ongelmia tai ainakin päänvaivaa, kuten nytkin meinasi aluksi käydä. Tilanne on kuitenkin mahdollista muuttaa positiiviseksi esimerkiksi juuri oppimalla toisilta ja jakamalla tietoa. Usein on myös mahdollista, että laitteita käytetään esimerkiksi pareittain. Tällöin kaikille ei tarvitsekaan riittää omaa ja oppilaat voivat yhdessä tutustua laitteen käyttöön. Lapset ovat erittäin nopeita oppimaan, joten erilaiset laitteet eivät ole este, korkeintaan pieni hidaste. Mielestäni tätä samaa ajatusta voidaan soveltaa myös silloin, kun opetuksessa käytetään oppilaiden omia laitteita. Jokaisella ei tarvitse olla omaa ja samanlaista laitetta käytössään, vaan aina on mahdollista soveltaa ja käyttää niitä, mitä tarjolla on.

Ensi viikolla starttaa harjoittelun virallisesti viimeinen viikko. Ohjelmassa on ainakin sekä eskareiden että opettajien koulutusta. Lisäksi tarkoituksenani olisi osallistua mm. tablet- ja 3D-tulostimien esittelyihin sekä sivistystoimen asiantuntijaryhmän kokoukseen, eli aika monipuolista ohjelmaa on jälleen luvassa.

Sanapeli menossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti