perjantai 29. tammikuuta 2016

Omaa osaamista kehittämässä

Mainitsin viime kerralla hieman oman osaamisen kehittämisestä. Nykymaailma muuttuu kovaa tahtia ja mikäli muutoksessa haluaa pysyä mukana, tulee olla valmis astumaan pois omalta mukavuusalueeltaan ja haastaa itseään. Tätä voi toteuttaa monella eri tavalla, kuten ottamalla vastaan uusia työtehtäviä, muuttamalla työskentelytapojaan tai opiskelemalla uutta. Itse päätin kehittää ja haastaa itseäni opiskelemalla.

Olen opiskellut ohjelmointia jonkin verran ja osaan mm. Pythonin ja Javan alkeet. Minulla on ymmärrys siitä, mitä ohjelmointi on, tiedän mitä muuttujilla ja olioilla tehdään ja mitä ohjelmoimalla ylipäätään voi saada aikaiseksi. Omat varsinaiset ohjelmointitaitoni eivät kuitenkaan ole kovin kummoiset, sillä en ole harjoittanut niitä juuri kurssien ulkopuolella. En kuitenkaan halua hukata näitä taitoja kokonaan, joten päätin aloittaa jälleen pienimuotoiset ohjelmoinnin opinnot. Tavoitteenani on saada ohjelmoinnista pienimuotoinen harrastus, ei niinkään päätyä koodariksi IT-alan firmaan.

Tutustuin eri vaihtoehtoihin ja päädyin aloittamaan opiskelut Courserassa. JavaScript ja HTML kiinnostavat minua, joten aloitin kurssin nimeltään HTML, CSS and JavaScript. Kurssi on mukavan lyhyt ja simppeli, joten sillä on helppo aloittaa. Näin innostus ei pääse lopahtamaan heti alkuunsa, vaan antaa positiivisen kokemuksen uuden opettelusta.

Olen myös rekisteröitynyt toiselle ohjelmointikurssille Udemyssa. Kyseinen Python-kurssi on jo pidempi ja vaativampi, mutta se tarjoaa mukavasti haastetta. Tämän kurssin kohdalla tunnen jo pientä epävarmuutta, vaikka kieli periaatteessa onkin jo tuttu. Python-kurssilla ei ole aikatauluja, joten kurssia voi suorittaa kun itselle sopii. HTML-kurssilla puolestaan on deadlinet tehtävien palautuksille, mikä auttaa työskentelemään säännöllisesti. Molemmissa on siis puolensa.

Internet on täynnä erittäin hyviä verkkokursseja lähes minkä tahansa aiheen opiskeluun, kunhan on valmis opiskelemaan englanniksi. Courseran ja Udemyn lisäksi mm. Lynda, Stanford Online ja   Codecademy tarjoavat paljon erilaisia kursseja, niin ohjelmoinnista kuin muistakin aihepiireistä. Mikäli ohjelmointia haluaa opiskella suomeksi, mielestäni ehdottomasti paras kurssi on Helsingin yliopiston ohjelmoinnin MOOC. Lisäksi  Koodiaapinen tarjoaa opettajille räätälöityjä suomenkielisiä ohjelmointikursseja; seuraava alkaa helmikuun lopulla. 

Ohjelmoinnin lisäksi minua kiinnostavia teemoja ovat sosiaalinen media, markkinointi, johtaminen ja koulutus. Haaveenani olisi lisätä tietämystäni näistä aihepiireistä, joko uuden työn kautta tai opiskelemalla aiheita. Vaikka omalta mukavuusalueelta poistuminen tuntuu jännittävältä ja kenties jopa ikävältä, tekee muutos lähes aina hyvää. Harppauksen ei tarvitse olla suuri, vaan jo pienin askelin pääsee eteenpäin. Itseensä panostaminen ja oman osaamisen kehittäminen myös palkitaan: pysyt itse virkeämpänä ja uusi osaamisalue saattaa avata ovia, joista aiemmin olisi ollut turha haaveillakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti