sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Tablet vai tietokone?

Kierrän työkseni kouluilla ja saan monesti kyselyitä siitä, millaisia laitteita kouluun tulisi hankkia. Usein tämä kysymys on vielä muotoiltu niin, että hankitaanko tablet-laitteita vai tietokoneita (PC/läppäri). Olen vastannut, oman näkemykseni mukaisesti, että hankkikaa molempia. Avaan seuraavaksi hieman tätä näkemystäni.

Kaikessa työskentelyssä työväline tulisi aina valita mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti, jotta se tukisi työskentelyä ja tavoitteeseen pääsyä. Tietokoneet ja tablet-laitteet ovat erilaisia työvälineitä, aivan kuten voiveitsi ja juustohöyläkin. Juuston leikkaaminen onnistuu kyllä voiveitsellä ja voin levittäminen juustohöylällä, mutta oikealla työvälineellä toiminta olisi huomattavasti miellyttävämpää ja tehokkaampaa. Sama koskee myös tietokoneita ja tabletteja. 

Tablet-laitteiden etuna on niiden helppous ja nopeus: ne ovat hetkessä käyttövalmiita, ne soveltuvat erinomaisesti dokumentointiin sekä kuvien ja videoiden pieni editointi on helppoa erilaisilla yksinkertaisilla sovelluksilla. Tablet-laitteiden huonona puolena on sen sijaan se, että laitteet on usein suunniteltu vain yhdelle käyttäjälle, tiedostonhallinta on haastavaa ja pitkien tekstien kirjoittaminen epämukavaa. Tablet-laitteita ei vain ole suunniteltu ensisijaisesti näihin asioihin.

Tietokoneet puolestaan on suunniteltu niin, että eri käyttäjät voivat kirjautua koneelle eri tunnuksilla, jolloin esimerkiksi tiedostoja on turvallisempi tallentaa ja sivustoille voi tallentaa käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Myös tiedostojen hallinta on helpompaa. Lisäksi tietokoneiden näppäimistöt mahdollistavat pitkienkin tekstien kirjoittamisen nopeasti ja tehokkaasti. Sen sijaan tietokoneista puuttuu tablet-laitteiden hyviä puolia: esimerkiksi koneen käynnistys ja sille kirjautuminen saattaa viedä aikaa ja valokuvaamiseen tarvitaan usein erillinen kamera. 

Kun laitteiden ominaisuuksia ja käyttömahdollisuuksia lähtee näin pohdiskelemaan, on ainakin omasta mielestäni kyseessä kaksi erilaista työvälinettä. Molemmilla pystyy tekemään samoja asioita, kuten hakemaan Internetistä tietoa ja opiskelemaan, mutta molemmilla on myös omat heikkoutensa ja vahvuutensa ja näin ollen käyttötarkoituksensa. Oppilaille ja opettajille pitäisi taata mahdollisuus valita aina tilanteen mukainen paras työskentelyväline, olipa se sitten näin kärjistetysti sanoen tietokone, tablet-laite tai paperi ja kynä. Vastauksena siis alun kysymykseen: ihannetilanteessa koulussa olisi monipuolisesti tarjolla erilaisia laitteita, esimerkiksi sekä tablet-laitteita että tietokoneita, joista voisi valita kulloiseenkin tilanteeseen parhaiten sopivat välineet. 

Myös tvt-taitoja ajatellen suosittelen edelleen molempien laitteiden hankkimista ja käyttöä. Tästä kuitenkin lisää seuraavassa kirjoituksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti