sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Virtuaalitodellisuuden lumoissa

Pääsin tällä viikolla tutustumaan virtuaalitodellisuuteen (engl. virtual reality, VR), kun alan asiantuntija Jukka Sormunen vieraili Joensuun yhteiskoulun lukiolla. Pääsimme retkeilemään vuoristossa, tekemään taidetta sekä seikkailemaan ympäri maapalloa. Ehdimme myös kurkistamaan luurangon sisään sekä suojautumaan taivaalta satelevilta väripalloilta. Kaikki tämä tapahtui yhden päivän aikana, tavallisessa luokkahuoneessa. 

Tiivistettynä virtuaalitodellisuus on tietokoneella luotu keinotekoinen maailma, joka voi joko pyrkiä simuloimaan todellista ympäristöä tai olla täysin kuvitteellinen. Usein maailmat ovat kolmiulotteisia ja hyvin todellisen tuntoisia. Niihin pääsee sujahtamaan esimerkiksi erilaisten VR-lasien tai -kypärien avulla. Myös erilaiset lisälaitteet ovat mahdollisia, mutta lasit tai kypärä on tärkein varuste. Käytössämme oli HTC Vive -setti, johon kuuluu lasit sekä käsikahvat (+ paikannustukiasemat, jotka mahdollistavat liikkumisen). Tämä kokemus oli aivan mahtava! Ympäristöt tuntuivat todella aidoilta ja seikkailu virtuaalimaailmassa oli koukuttavaa. Lisäksi käsikahvat mahdollistivat esimerkiksi virtuaalikoiran rapsuttamisen, mikä sulatti tämän koiraihmisen sydämen.

Ny kokeillaan! Ensimmäisellä testaajalla Marilla lasit päässä, Jukka ojentamassa Marille käsikahvoja. Jukan vieressä liikuteltava paikannustukiasema.
VR-laseja on saatavilla monessa eri hinta- ja laatuluokassa. Halvimmillaan virtuaalitodellisuuteen pääsee tutustumaan pahvisen lasikotelon avulla, johon linssiksi sujautetaan älypuhelin. Tämä antaa kuitenkin vain aavistuksen virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksista. Kokeilin itse tällaista ratkaisua viime keväänä, mutta en juuri innostunut siitä. Tämä uusin kokemus sen sijaan oli mahtava ja haluaisin päästä seikkailemaan virtuaalimaailmassa toistekin. Mikään halpa lysti tämä ei kuitenkaan ole varsinkaan yksittäiselle kuluttajalle, sillä esimerkiksi kokeilemani HTC Vive -lasit maksavat lähemmäs tonnin ja vaativat kunnolla toimiakseen tehokkaan tietokoneen. Tarkempaa VR-lasivertailua löytyy alla olevasta kuvasta.

Virtuaalilasien vertailua. Kuvan lähde: www.virtuaalimaailma.fi/virtuaalilasit/
Miksi kenenkään sitten kannattaisi sijoittaa VR-laseihin suuria summia? Sanoisin, että tällä hetkellä suurin hyöty on vau-kokemus sekä uudet elämykset. Virtuaalitodellisuus mahdollistaa esimerkiksi oikeisiin paikkoihin tutustumista, sillä VR-lasien avulla on mahdollista seikkailla ympäri maailmaa poistumatta kotoa. Näen tämän erinomaisena mahdollisuutena erityisesti niille, jotka eivät pysty tai halua lähteä kauas kotoa. Myös viihdekäyttö kiinnostaa: uuteen, täysin kuvitteelliseen maailmaan uppoutuminen kuulostaa houkuttelevalta pakokeinolta arjesta. 

Virtuaalimaailmojen hyödyntäminen opetuksessa on vielä alkutekijöissään, mutta uskon, että mahdollisuudet ovat suuret. Suomessa aiheeseen on kenties parhaiten paneuduttu #FinEduVR - Virtuaalitodellisuus ja elämyksellinen oppiminen -hankkeessa, jossa Jukka onkin mukana. Suosittelen seuraamaan hankkeen etenemistä esimerkiksi verkkosivujen kautta tai Twitterissä @FinEduVR tai #fineduvr

Jään mielenkiinnolla seuraamaan mihin suuntaan virtuaalitodellisuus ja sen hyödyntäminen kehittyy parin seuraavan vuoden aikana. Mahdollisia kehityssuuntia ovat ainakin virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksien avautuminen suuressa mittakaavassa opetukselle, virtuaalitodellisuuden yleistyminen ja arkipäiväistyminen kuluttajien keskuudessa tai ilmiön laantuminen ja suosion lasku. Lisäksi näen vahvana mahdollisuutena sen, että virtuaalitodellisuus mullistaa jonkin toimialan täysin. Tätä ei mielestäni vielä ole tapahtunut, vaikka virtuaalitodellisuutta onkin jo hyödynnetty jonkin verran. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti