tiistai 17. tammikuuta 2017

Unelmatyöstä toiseen

Olen toiminut edelliset 1,5 vuotta Joensuun seudulla pedagogisena ICT-ohjaajana. Tuo aika on pitänyt sisällään mm. lukemattomia koulu- ja päiväkotivierailuja, erilaisia pidettyjä koulutuksia, suunnittelupalavereja työkavereiden kanssa sekä osallistumisia alan tapahtumiin. Kun aloitin kyseisessä työssä, kuvailin sitä useimmille sanalla "unelmatyö". Edelleen, unelmatyö kiteyttää parhaiten ajatukseni tästä työstä.

Mikä työstä sitten tekee minulle unelmatyön? Keksin neljä tärkeää tekijää. Ensimmäinen niistä on vapaus: vapaus suunnitella koulutuksia, niiden sisältöjä, ajankohtia. Vapaus tehdä työtä itselle sopivana aikana, silloin kun inspiraatio iskee, itselle sopivassa paikassa. Vapaus ottaa vastuuta.

Toinen unelmatyön määrittäjä on työn sisältö: TVT, TVT oppimisessa/opetuksessa sekä koulutus. TVT pitää sisällään kaikkea mahdollista laitteista ja niiden käytöstä oppimisympäristöihin ja sovelluksista robotiikkaan. Laajuuden lisäksi kaikki nämä kehittyvät ja muuttuvat jatkuvasti, joten ajan hermolla on pysyttävä. Toiselle ehkä vihastus, minulle ihastus. Lisäksi tulee huomioida pedagoginen näkökulma: miten näitä uusia asioita voisi hyödyntää päiväkodeissa ja kouluissa mahdollisimman mielekkäästi ja tehokkaasti, mutta kuitenkin pedagogiikka edellä. Kun tämäkin on hallussa, pitäisi vielä osata suunnitella ja toteuttaa koulutuksia näihin aiheisiin liittyen. Hieman sekava, laaja ja vaativakin työnkuva, mutta kaikki ovat itseäni kiinnostavia aiheita.

Kolmas merkittävä tekijä on työilmapiiri ja työkaverit. Vaikka työskentelenkin paljon itsenäisesti, on erittäin tärkeää, että työtä saa tehdä positiivisessa ilmapiirissä. Koulutuksissa sekä kouluttaja että osallistujat luovat senhetkisen ilmapiirin. Kun koulutus on huolellisesti suunniteltu ja toteutettu, ollaan jo hyvillä jäljillä. Pyrin aina siihen, että koulutustilanteessa olisi lämmin ja avoin ilmapiiri, jossa jokainen saa olla oma itsensä ja esittää rohkeasti kysymyksiä ja mielipiteitä. Myös koulutuksiin osallistujat vaikuttavat tämän ilmapiirin syntymiseen, joten kiitos teille kaikille jotka olette olleet koulutuksissani ja luoneet tilaisuuteen positiivista fiilistä! Myös työyhteisön hyvä ilmapiiri ja luotettavat työkaverit ovat korvaamattomia: työtä on hyvä tehdä, kun uskaltaa puhua hankalistakin aiheista ja tietää saavansa milloin tahansa vertaistukea. Hyvät työkaverit ovat myös oiva lisä erityisesti ideointityössä sekä yhteisissä tapahtumissa.

Neljäs unelmatyöhön liittämäni asia on arvostus. On tärkeää, että itse arvostan työtäni ja koen sen merkittäväksi ja sitä kautta mielekkääksi. Mikäli omaa työtään ei arvosta, sitä tuskin kokee kovin mielekkääksikään. Toisaalta kohtaan arvostusta myös työni kautta: saan usein runsaasti kiitosta tekemästäni työstä ja sitä selkeästi arvostetaan. Tämä ruokkii entisestään positiivista kehää: kun muutkin arvostavat työtäsi, alat itsekin arvostaa sitä enemmän. Näin työ tuntuu mielekkäältä ja todennäköisesti panostat siihen entistä enemmän. Tämä puolestaan pitää työn laadun joko samana tai parempana, jolloin työsi ja itsesi arvostus ja kiitos kasvavat. Positiivinen kehä on taattu ;) Lisäksi arvostan suuresti myös kaikkia muita henkilöitä, jotka tekevät tätä samaa työtä.

Koen, että tällä hetkellä nämä neljä tekijää ovat itselleni ne merkittävimmät unelmatyön määrittäjät. Toki monilla muillakin tekijöillä on merkitystä ja prioriteetit saattavat muuttua matkan varrella, mutta tällä hetkellä nämä asiat ovat tärkeimpiä.

Vaikka kuinka olisit unelmatyössäsi, voi eteen astua toinen unelmatyö. Silloin ei auta kuin päättää, kumpi näistä on enemmän se unelma. Tein ennen joulua päätöksen, että uusi unelmatyöpaikkani on Ilona IT, jossa pääsen toimimaan kouluttajana ja asiantuntijana. Uskon, että unelmatyöni kriteerit täyttyvät Ilonalla ja saan myös uutta näkökulmaa asioihin.  Aloitan uudessa unelmatyössäni komeasti, sillä lähden ensi viikolla Ilonan väen mukana Bett-reissulle Lontooseen. Tämä on ensimmäinen Bett-matkani, joten kirjoitan varmasti tänne blogiin reissusta. Odotan jo malttamattomana Bettiä, uutta työtä ja uusien ihmisten tapaamista!

Kiitos Joensuun mediakeskuksen väki, erityisesti Mari ja Merja, sekä Joensuun seudun opettajat. Nyt on aika astua eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti