sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Kokeilu lähi- ja verkkokoulutuksen yhdistämisestä

Vierailin tällä viikolla Jämsässä kouluttamassa varhaiskasvattajia TVT:n monipuoliseen hyödyntämiseen varhaiskasvatuksessa. Ensimmäinen lähikoulutuspäivä pidettiin ennen pääsiäistä ja nyt oli vuorossa toinen lähipäivä. Eräs osallistuja laittoi koulutusta edeltävänä päivänä sähköpostia, jossa kertoi sairastelleensa ja pitävänsä vielä yhden ns. tervepäivän ennen töihin paluuta. Tuo päivä sattui juuri koulutuspäivälle, mitä hän harmitteli kovasti, sillä hän ei olisi halunnut jättää koulutusta väliin. Hän kysyikin, voisiko osallistua koulutukseen kotoaan verkon kautta. Lupasin, että kokeilemme asiaa.

Koulutuspäivän koittaessa avasin koulutustilasta Adobe Connect -yhteyden toipilaalle. Laitoin koneelta näytönjaon päälle ja heijastin saman näytön seinälle. Näin etäosallistuja näki täsmälleen samat tietokoneelta näyttämäni asiat kuin lähiosallistujatkin, sekä saimme hänen chat-viestinsä kaikkien osallistujien näkyville. Lisäksi pidin mikrofonia koko ajan auki, joten hän kuuli koulutustilasta minun puheeni sekä osallistujien kommentteja. Kauempaa tulleita kommentteja toistin välillä koneen vieressä, jotta ne välittyisivät selkeämmin perille. 

Jännitin hieman etukäteen, kuinka tämä ratkaisu onnistuisi. Minulla ei esimerkiksi ollut mitään erillistä mikrofonia mukana ja käytössä oli ainoastaan langaton verkko. Kaikki sujui kuitenkin mainiosti! Etäosallistuja näki ja kuuli hyvin kaikki ohjeet ja pystyi työskentelemään samalla tavalla kuin lähiosallistujatkin. Samoin kuin kaikilta muiltakin osallistujilta, kyselin välillä etäosallistujalta kuinka hommat sujuivat ja annoin hänelle palautetta. Hän kommentoi meidän suuntaamme chatin kautta. Lisäksi etäosallistujan oma aktiivisuus toi ihanaa tunnelmaa: hän esimerkiksi jakoi chatin kautta omia kokemuksiaan ja ideoitaan toisille. Näin hän pystyi olemaan tasavertaisesti keskustelussa mukana. 

Mikäli etäyhteyden päässä olisi useampi osallistuja, pitäisi koulutuksen toteutusta ja teknologiaratkaisuja pohtia hieman tarkemmin. Tällaiseksi pikaratkaisuksi lopputulos oli kuitenkin suorastaan erinomainen! Mukavaa, että etäosallistuja oli itse aktiivinen ja keksi ehdottaa tätä ratkaisua. Itselleni jäi positiivinen kokemus verkko- ja lähikoulutuksen yhdistämisestä. Olisikin joskus mielenkiintoista kokeilla sellaista koulutusta, jossa useampi osallistuja olisi etänä mukana. Kaikkea hienoa se teknologia mahdollistaakin!

Ensi viikolla onkin luvassa lisää tutustumista teknologian mahdollistamiin huippujuttuihin ITK-päivillä Hämeenlinnassa. Toivottavasti tavataan mahdollisimman monen kanssa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti